InkJet home page
Πώς δουλεύουν οι εκτυπωτές inkjet
Τα πάντα γύρω από το μελάνι των inkjet
Οδηγίες για το γέμισμα των κεφαλών (cartridges)
Νέες τεχνολογίες
Τιμές μελανιών, κεφαλών και κιτ ξαναγεμίσματος
Πώς θα επικοινωνήσετε
Σελίδες αφιερωμένες στους εκτυπωτές LASER
Σελίδες αφιερωμένες στους inkjet PLOTTERS


 

Ποιότητα μελανιού στους inkjet εκτυπωτές

Είχα γράψει ένα κείμενο για την ποιότητα του μελανιού. Γνωρίζοντας με το χρόνο όλο και περισσότερα, διαπίστωσα ότι το θέμα είναι τόσο πολύπλοκο που χρειάζεται ολόκληρο βιβλίο. Συγνώμη, αλλά δεν έχω την πρόθεση να γράψω βιβλίο, και οι γνώσεις μου δεν επαρκούν γι' αυτό.

Η ποιότητα του μελανιού εξαρτάται από πολλά φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά:
επιφανειακή τάση (surface tension)
ιξώδες (viscosity),
οξύτητα/αλκαλικότητα (pH),
ειδική αγωγιμότητα,
τύπος χρωστικής και μέθοδος επεξεργασίας της,
πρόσθετα συστατικά,
τρόπος παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει εξαιρετικά μεγάλο βήμα στην ποιότητα των μελανιών. Εταιρείες όπως Epson, Roland, Kodak, HP, κλπ, είναι στην κορυφή από άποψη τεχνογνωσίας. Κάθε άλλη εταιρεία (aftermarket) που κατασκευάζει μελάνια, προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά, με το να παράγει κατά το δυνατόν ισάξιας ποιότητας μελάνια. Αυτό σίγουρα δεν είναι εφικτό, απλά οι AEM (afterarket equipement manufacturer) που σέβονται τον εαυτό τους, παράγουν μελάνια παρόμοιας κατά το δυνατόν ποιότητας με τα OEM (original equipment manufacturer), που αν και δεν φτάνουν την ποιότητα των OEM, έχουν ανεκτή ποιότητα με μη εμφανείς διαφορές για τον τελικό χρήστη.
Ένα παράδειγμα: τα αυθεντικά μελάνια του εκτυπωτή Εpson C86 έχουν το χαρακτηριστικό να μην παγώνουν/πήζουν μέχρι θερμοκρασία -24οC. Παράξενο αλλά αληθινό. Έτσι η αντοχή των αυθεντικών σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι άριστη. Σε ένα διεθνές forum κάποις ζήτησε εκτυπωτή που να μην φράζει όταν βρίσκεται στο ύπαιθρο (χώρα Καναδάς) και η θερμοκρασία είναι -8οC. Εξαιρετικά λίγοι χρήστες θα ζητήσουν ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το συγκεκριμένο μελάνι Epson υπερέχει σε σχέση με κάποιο άλλο AEM.
Όποια εταιρεία ΑΕΜ ισχυρίζεται ότι παράγει ίδιας ή καλύτερης ποιότητας μελάνια με τα ΟΕΜ, απλά λέει ψέματα. ΗΡ, Εpson, Canοn, Oce, Brother, Kodak, Xerox, κλπ, έχουν στο ενεργητικό τους μερικές χιλάδες... κατοχυρωμένες πατέντες γύρω από την κατασκευή μελανιών την τελευταία δεκαετία.

 

Ποιά προβλήματα μπορεί να έχουν τα ΑΕΜ μελάνια

Έχω συναντήσει τα παρακάτω προβλήματα στην πράξη:
- Οι φυσικές ιδιότητες να είναι τέτοιες που να μην επιτρέπουν τη σωστή εκτύπωση κατά μήκος όλης της σελίδας. Π.χ. να μην τυπώνουν καλά στο αριστερό μέρος της σελίδας, ή κατά την εκτύπωση κάποιο χρώμα να σταματά, ή να μην επιτρέπουν να γεμιστεί ένα μελάνι στη μέγιστη χωρητικότητά του.
- Η ταχύτητα στεγνώματος να είναι χαμηλή
- Να ποτίζουν το χαρτί περισσότερο απ' όσο πρέπει
- Να απλώνουν στο χαρτί
- Να στεγνώνουν στα ακροφύσια εκτύπωσης με αποτέλεσμα να φράζουν ευκολότερα την κεφαλή
- Να μην έχουν σταθερότητα στο χρόνο (π.χ. να δημιουργούν ίζημα/κατακάθι)
- Να οξειδώνουν ή/και να διαβρώνουν τα ακροφύσια εκτύπωσης
- Να δημιουργείται στο εσωτερικό τους φυσαλίδες αέρα που μπορεί να είναι καταστροφικές
- Η κατανάλωση μελανιού να είναι περισσότερη από το φυσιολογικο (π.χ. αντί να καταναλώνονται 10ml που θα έπρεπε να καταναλώνονται 20ml).
- Να επιτρέπουν τη συσσώρευση μικροοργανισμών
- Και τέλος, -το λιγότερο κακό- τα χρώματα να διαφέρουν από τα κανονικά

 

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στο χύμα μελάνι. Όταν σκεφτούμε τα συμβατά ή τα αναγομωμένα/ανακατασκευασμένα, μπαίνει και ένας άλλος παράγοντας το ίδιο το cartridge και η αλληλεπίδρασή του με το μελάνι.

Δείτε επίσης:
 


| Τεχνολογία-Θεωρία | Μελάνι για inkjet | Οδηγίες για γέμισμα | Νέες τεχνολογίες | Τιμοκατάλογος |
| Επικοινωνία | Εκτυπωτές Laser | Plotters |

 

C