Οδηγίες για ξαναγέμισμα των cartridge Epson SO20089, SO20191, T005, SO20110, SO20193, T001, T014, T020 (έγχρωμα)

 

 Θεωρία

Το μελάνι συγκρατείται στο cartridge (φυσίγγιο μελανιού) με σφουγγάρια που ποτίζονται απ’ αυτό. Το cartridge είναι χωρισμένο σε τρεις ή πέντε θαλάμους με μελάνι διαφορετικού χρώματος. Η κεφαλή εκτύπωσης αποτελεί τμήμα του εκτυπωτή και όχι του cartridge.


 

Οδηγίες

Βήμα 1. Αφαιρέστε την πλαστική αυτοκόλλητη ετικέτα από την πάνω επιφάνεια του cartridge (φυσίγγιο μελανιού), ένα κοπίδι βοηθάει στη δουλειά αυτή. Εντοπίστε τις τρύπες γεμίσματος και αερισμού στην πάνω επιφάνεια. Κάθε θάλαμος κάποιου χρώματος έχει από δύο τρύπες, την τρύπα αερισμού και την τρύπα γεμίσματος. Σε πολλά cartridges η τρύπα γεμίσματος είναι σφραγισμένη με σιλικόνη. Αφαιρέστε την με μια καρφίτσα.

Βήμα 2. Σκουπίστε με μια βρεγμένη και μετά στεγνή χαρτοπετσέτα τις τρύπες εξόδου του μελανιού στο κάτω μέρος του cartridge. Σκουπίστε προσεκτικά ώστε να μην παραμείνει μελάνι ή νερό. Κολλήστε ένα κομμάτι από την ειδική αυτοκόλλητη αλουμινένια ταινία. Οι τρύπες πρέπει να κλείσουν αεροστεγώς. Για να κολλήσει καλά η ταινία πρέπει οι τρύπες να μην έχουν μελάνι ή νερό.

Βήμα 3. Προαιρετικά, με σελοτέιπ ή μονωτική ταινία καλύψτε όλες τις τρύπες στο πάνω μέρος του cartridge εκτός από του θαλάμου που πρόκειται να γεμίσετε, ώστε να αποφύγετε να πέσει μελάνι σε διπλανό θάλαμο.

Βήμα 4. Γεμίστε μια σύριγγα με περίπου 12 ml μελάνι. Η μέγιστη ποσότητα μελανιού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δίνεται στον πίνακα στο τέλος των οδηγιών. Γεμίστε τη σύριγγα με περισσότερη ποσότητα, αλλά χρησιμοποιήστε όση αναφέρεται στον πίνακα.

Βήμα 5. Γεμίστε το cartridge. Μέσα από την τρύπα αερισμού, εισάγετε τη βελόνα της σύριγγας στο βάθος του cartridge και με κατεύθυνση προς την τρύπα εξόδου. Εισάγετε το μελάνι Α‑Ρ‑Γ‑Α, προσέχοντας να σταματήσετε αμέσως μόλις εμφανιστεί μελάνι στην επιφάνεια του σφουγγαριού ή εξαχθεί μελάνι από τις τρύπες στο πάνω μέρος του cartridge. Αν συμβεί αυτό έχει γίνει υπερπλήρωση, γι’ αυτό αφαιρέστε 1 ως 3 ml μελα­νιού, ρουφώντας με τη σύριγγα, από το πάνω τμήμα του σφουγγαριού. Ένα δυνατό φως βοηθά να δείτε πότε το μελάνι δεν έχει απορροφηθεί εντελώς από το εσωτερικό σφουγγάρι και παραμένει στην επιφάνεια του σφουγγαριού. Αδειάστε το μελάνι που περίσσεψε πίσω στο μπουκάλι.

Βήμα 6. Είστε έτοιμοι να γεμίσετε τους επόμενους θαλάμους. Ξεπλύνετε καλά τη σύριγγα και τη βελόνα με νερό. Ακόμα και λίγες σταγόνες μελανιού σε λάθος δοχείο είναι καταστροφικές, ενώ μερικές σταγόνες νερού δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Αφαιρέστε το σελοτέιπ από την πάνω επιφάνεια του cartridge και ξανακολλήστε νέο, αφήνοντας ελεύθερες τις τρύπες του επόμενου χρώματος που πρόκειται να γεμίσετε. Επαναλάβετε τη διαδικασία για τον επόμενο θάλαμο, συνεχίζοντας από το βήμα 3, μέχρι να έχετε γεμίσει και τους 3 (ή 5) θαλάμους.

Βήμα 7. Αφαιρέστε το σελοτέϊπ από την πάνω επιφάνεια. Μην αφαιρέσετε την ειδική αυτοκόλλητη ταινία από τις τρύπες εξόδου. Η ταινία θα τρυπηθεί κατά την τοποθέτηση του cartridge στον εκτυπωτή, από τα πλαστικά καρφάκια στη θήκη του cartridge του εκτυπωτή (αντιστοιχεί με τη διαφανή μεμβράνη που είναι καλυμμένες οι τρύπες στα αυθεντικά cartridge Epson).

Βήμα 8. Τοποθετήστε το cartridge στον εκτυπωτή. Κάντε 2-3 κύκλους καθαρισμού (clean printhead) από το πρόγραμμα του οδηγού του εκτυπωτή, ακολουθούμενους από έναν έλεγχο των ακροφυσίων (check nozzles). Πρέπει η εκτύπωση που δίνει το check nozzles να είναι σωστή εκτυπώνοντας όλες τις γραμμές για τα χρώματα, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. (Η κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε ένα ακροφύσιο κάθε χρώματος της κεφαλής εκκτύπωσης). Αν δεν τυπώνει όλες τις γραμμές, αφήστε το cartridge για μια ώρα ή ένα βράδυ στον εκτυπωτή χωρίς να τυπώσετε.

Βήμα 10. Αν πρόκειται να φυλάξετε το cartridge για μελλοντική χρήση, καλύψτε όλη την πάνω επιφάνεια με κολλητική ταινία Έτσι το μελάνι δεν στεγνώσει ακόμα κι αν μείνει πολλούς μήνες.

 

Προσοχή: Μην τοποθετείτε το cartridge στον εκτυπωτή αν στάζει μελάνι. Επίσης το μελάνι θα πρέπει να διατηρείται σε καλά σφραγισμένα μπουκάλια και σε χώρο χωρίς ηλιακό φως ή φως από λάμπες φθορισμού.

Προσοχή: Ποτέ μην αφήνετε τον εκτυπωτή χωρίς cartridge για πάνω από δυό ώρες. Το μελάνι στεγνώνει φράζοντας τα ακροφύσια στην κεφαλή εκτύπωσης που βρίσκεται στον εκτυπωτή. Αν πρόκειται να καθυστερήσετε το γέμισμα, τοποθετήστε ένα άλλο cartridge ακόμα και ένα άδειο.


 

Προβλήματα

Αν παρουσιάζονται προβλήματα κατά την εκτύπωση προσπαθήστε να εντοπίσετε το χρώμα που δεν τυπώνει σωστά, εκτυπώνοντας έναν έλεγχο των ακροφυσίων (check nozzles) από το πρόγραμμα του εκτυπωτή. Το να είναι η εκτύπωση του ελέγχου των ακροφυσίων σωστή είναι σημαντικό. Αν κάποιο από τα χρώματα δεν τυπώνει σωστά, τότε κάντε το πολύ 2-3 καθαρισμούς μέσω του προγράμματος (clean printhead), ακολουθούμενους από εκτύπωση ελέγχου των ακροφυσίων (check nozzles) μετά από κάθε καθαρισμό.

Συνήθως το πρόβλημα οφείλεται σε αέρα που υπάρχει στο cartridge ή στην κεφαλή εκτύπωσης. Αφήστε το cartridge στον εκτυπωτή για 1 ως 24 ώρες (ένα βράδυ συνήθως αρκεί) χωρίς να τυπώσετε ενδιάμεσα και χωρίς να αφαιρέσετε τα cartridge από τον εκτυπωτή ούτε μια φορά. Σχεδόν πάντα διορθώνεται το πρόβλημα γιατί το μελάνι ‘κατασταλλάζει’ και ο αέρας εξέρχεται.

Αν δεν εκτυπώνει καθόλου ένα συγκεκριμένο χρώμα, αφαιρέστε το cartridge και ρίξτε λίγο μελάνι μέσα στην τρύπα εξόδου στον αντίστοιχο θάλαμο. Αυτό βοηθάει να ξεκινήσει ή ροή μελανιού προς την κεφαλή εκτύπωσης.

Πρόβλημα στην εκτύπωση παρουσιάζεται και αν έχει γεμίσει το cartridge με περισσότερο μελάνι απ’ όσο μπορεί να συγκρατήσουν τα σφουγγάρια. Αφήνοντας το cartridge 1 ως 24 ώρες λύνεται το πρόβλημα, γιατί το μελάνι που περισσεύει στάζει στην ειδική περιοχή κάτω από την κεφαλή εκτύπωσης. Επίσης μπορείτε να αφαιρέσετε λόγο μελάνι ρουφώντας με τη σύριγγα από την πάνω επιφάνεια του σφουγγαριού. Ένας τρόπος για να ελέγχετε πότε ένας θάλαμος έχει υπερπληρωθεί, είναι, κάτω από δυνατό φως, να βλέπετε μέσα από τις τρύπες γεμίσματος αν υπάρχει υγρό μελάνι στην επιφάνεια του σφουγγαριού. Αν υπάρχει υγρό μελάνι (φαίνεται γιατί γυλαλίζει σε δυνατό φως) τότε σημαίνει ότι το σφουγγάρι δεν το έχει απορροφήσει εντελώς.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σφουγγάρια στα cartridge καταστρέφονται με τον καιρό, με αποτέλεσμα να απορροφούν και να συγκρατούν όλο και λιγότερο μελάνι. Μια μέθοδος που αναφέρθηκε ότι "αναγενά" τα χαλασμένα σφουγγάρια είναι η τοποθέτηση των cartridge σε φούρνο μικροκυμάτων για 15-20 δευτερόλεπτα. Λέγεται ότι έχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα κάνοντας ακόμα και τα εντελώς χαλασμένα cartridge σαν καινούρια.


 

 

Στη φωτογραφία φαίνονται δύο εκτυπώσεις ελέγχου των ακροφυσίων της κεφαλής (check nozzles):

Η πρώτη από έναν εκτυπωτή 4 χρωμάτων (μαύρο, κυανό, ματζέντα, κίτρινο) και η δεύτερη από έναν photo 6 χρωμάτων (μαύρο, κυανό, ματζέντα, κίτρινο, ανοικτό κυανό, ανοικτό ματζέντα).

 


 

Από τον πίνακα βρείτε με πόση ποσότητα μελανιού πρέπει να γεμίσετε κάθε θάλαμο στο cartridge.

 

Κωδικός cartridge

Μέγιστη ποσότητα μελανιού που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο γέμισμα

(ml)


SO20089 - C,M,Y

8.7

C = cyan, κυανό

SO20191 - C,M,Y

8.7

Μ = magenta, ματζέντα (φούξια)

T005 - C,M,Y

11.3

Υ = yellow, κίτρινο

SO20110 - Yellow

8.4

PC = photo cyan, ανοιχτό κυανό

SO20110 - C,M,PC,PM

6.0

PM = photo magenta, ανοιχτό ματζέντα

SO20193 - Yellow

8.4

 

SO20193 - C,M,PC,PM

6.0

 

T001 - C,M,Y,PC,PM

8.0

 
 
 

 


 

Το εσωτερικό ενός cartridge Epson (Epson Photo Cartridge)

Ίσως αρκετές φορές να αναρωτηθήκατε από τι αποτελείται ένα cartridge ενός εκτυπωτή Epson; Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται το SO20110 Photo Cartridge με κομμένο το πάνω και πλαϊνό μέρος του, ώστε να φαίνεται το εσωτερικό του.

Παρατηρήστε ότι δεν υπάρχουν ούτε ηλεκτρονικά κυκλώματα, ούτε βαλβίδες, ούτε κινητά μέρη. Τα cartridge των εκτυπωτών Epson δεν είναι τίποτα άλλο από απλά δοχεία μελανιού. Αντίθετα με άλλους εκτυπωτές, στους εκτυπωτές Εpson η πραγματική κεφαλή εκτύπωσης με τα ακροφύσια βρίσκεται στον εκτυπωτή και όχι στο cartridge. Π.χ. στους εκτυπωτές Hewlett Packard, το cartridge περιλαμβάνει και την κεφαλή εκτύπωσης.

Το cartridge της φωτογραφίας είναι των 5 χρωμάτων (κυανό, ματζέντα, κίτρινο, ανοιχτό-κυανό και ανοιχτό-ματζέντα) και στην εικόνα διακρίνονται οι 5  θάλαμοι. Ο κάθε θάλαμος περιέχει και από ένα σφουγγαράκι σαν αυτό στο κάτω δεξιό τμήμα της φωτογραφίας και είναι αυτό που εμποτίζεται με το μελάνι. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα σφουγγαράκια το μελάνι δεν θα συγκρατιόταν μέσα στους θαλάμους και θα έτρεχε από τις οπές εξόδου. Ακόμα στο εσωτερικό κάθε θαλάμου και πάνω από την τρύπα εξόδου υπάρχει ένα πολύ πυκνό μεταλλικό πλέγμα που φιλτράρει το μελάνι. Από τη θέση αυτού του πλέγματος μέχρι την οπή εξόδου υπάρχει ένας μικρός κενός χώρος (προθάλαμος) που γεμίζει με μελάνι.