Οδηγίες για ξαναγέμισμα των cartridge Epson SO20108, SO20093, SO20187, SO20189, T003, T013, T019 (μαύρα)

 

 


Θεωρία

Το μελάνι συγκρατείται μέσα στο cartridge (φυσίγγιο μελανιού) με ένα σφουγγαράκι που ποτίζει με το μελάνι. Το cartridge είναι ένα απλό πλαστικό κουτάκι που εσωτερικά έχει το σφουγγάρι και τίποτα άλλο. Η κυρίως κεφαλή εκτύπωσης βρίσκεται στον εκτυπωτή.


 

Οδηγίες

Βήμα 1. Αφαιρέστε την πλαστική αυτοκόλλητη ετικέτα από την πάνω επιφάνεια του cartridge (φυσίγγιο μελανιού), ένα κοπίδι βοηθάει στην αφαίρεση. Καθαρίστε καλά την τρύπα εξόδου στο κάτω μέρος του cartridge και κολλήστε ένα κομμάτι ειδική αλουμινένια αυτοκόλλητη ταινία. Για να κολλήσει καλά η ταινία, πρέπει να μην υπάρχει μελάνι ή νερό.

 

Βήμα 2. Στην πάνω επιφάνεια του cartridge υπάρχουν η τρύπα αερισμού και η τρύπα γεμίσματος και το κανάλι αερισμού. Με μια καρφίτσα αφαιρέστε το πώμα σιλικόνης από την τρύπα γεμίσματος, αν υπάρχει. Γεμίστε τη σύριγγα με ποσότητα μελανιού περισσότερη από αυτήν που δίνεται στο τέλος αυτών των οδηγιών.

 

Βήμα 3. Γεμίστε το cartridge. Μέσα από την τρύπα αερισμού, εισάγετε τη βελόνα της σύριγγας στο βάθος του cartridge και με κατεύθυνση προς την τρύπα εξόδου. Εισάγετε το μελάνι Α‑Ρ‑Γ‑Α, προσέχοντας να σταματήσετε αμέσως μόλις εμφανιστεί μελάνι στην επιφάνεια του σφουγγαριού ή εξαχθεί μελάνι από τις τρύπες στο πάνω μέρος του cartridge. Αν συμβεί αυτό έχει γίνει υπερπλήρωση, γι’ αυτό αφαιρέστε 1 ως 3 ml μελανιού, ρουφώντας με τη σύριγγα, από το πάνω τμήμα του σφουγγαριού. Αδειάστε το μελάνι που περίσσεψε πίσω στο μπουκάλι. Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώνετε πότε έχει γίνει υπερπλήρωση, είναι να βλέπετε μέσα από την τρύπα αερισμού σε δυνατό φως. Αν υπάρχει υγρό μελάνι (γυαλίζει στο φως), αυτό σημαίνει ότι το σφουγγάρι δεν μπορεί να απορροφήσει όλο το μελάνι που προσθέσατε.

Βήμα 4. Τοποθετήστε το cartridge στον εκτυπωτή. Κάντε 2 - 3 κύκλους καθαρισμού (clean printhead) από το πρόγραμμα του οδηγού του εκτυπωτή, ακολουθούμενους από έναν έλεγχο των ακροφυσίων (check nozzles). Πρέπει η εκτύπωση που δίνει το check nozzles να είναι σωστή εκτυπώνοντας όλες τις γραμμές του μαύρου χρώματος, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. (Η κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε ένα ακροφύσιο του μαύρου χρώματος της κεφαλής). Αν δεν τυπώνει όλες τις γραμμές ή το μαύρο δεν εκτυπώνει σωστά, αφήστε το cartridge για μια ώρα ή ένα βράδυ στον εκτυπωτή χωρίς να τυπώσετε.

Βήμα 5. Αν πρόκειται να φυλάξετε το cartridge για μελλοντική χρήση καλύψτε με σελοτέιπ ή μονωτική ταινία όλη την πάνω επιφάνεια του cartridge (τις τρύπες γεμίσματος, αερισμού και τις εγκοπές -κανάλια- αερισμού).


Τα
Clean printhead και Check nozzles θα τα βρείτε στο Services ή Utilities του οδηγού του εκτυπωτή Epson. Γενικά χρειάζονται συνήθως ένας ή δύο κύκλοι καθαρισμού, το πολύ τρεις, μέχρι να αρχίσει η στρωτή ροή του μελανιού.

 

Προσοχή: Μην τοποθετείτε το cartridge στον εκτυπωτή αν στάζει μελάνι. Επίσης διατηρήστε το μελάνι σε καλά σφραγισμένα μπουκάλια και σε χώρο χωρίς ηλιακό φως ή φως από λάμπες φθορισμού.

Προσοχή: Ποτέ μην αφήνετε τον εκτυπωτή χωρίς cartridge για πάνω από δυο ώρες. Το μελάνι στεγνώνει και φράζει τα ακροφύσια της κεφαλής εκτύπωσης. Αν πρόκειται να καθυστερήσετε το γέμισμα τοποθετήστε ένα άλλο cartridge, ακόμα και άδειο.


 

Προβλήματα

Κάντε έναν έλεγχο των ακροφυσίων (check nozzles). Αν δεν τυπώνει σωστά τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους:

1. Θύλακες αέρα που έχουν παραμείνει μέσα στο cartridge ή στην κεφαλή εκτύπωσης. Κάντε το πολύ 2-3 καθαρισμούς μέσω του προγράμματος του εκτυπωτή (clean printhead), ακολουθούμενους από μια εκτύπωση ελέγχου των ακροφυσίων (check nozzles) μετά από κάθε καθαρισμό.

Αν το πρόβλημα παραμένει, αφήστε το cartridge ένα βράδυ στον εκτυπωτή χωρίς να εκτυπώσετε τίποτα ενδιάμεσα και χωρίς να το αφαιρέσετε από τον εκτυπωτή. Σχεδόν πάντα το πρόβλημα εξαφανίζεται μόνο του μετά από 1 ως 24 ώρες. Μερικοί αναφέρουν ότι τα cartridge δούλεψαν σωστά, αφού έμειναν για 1 ως 2 μέρες στον εκτυπωτή.

2. Το cartridge έχει υπερπληρωθεί. Ελέγξτε κάτω από δυνατό φως και δείτε μέσα από την τρύπα γεμίσματος. Αν υπάρχει υγρό μελάνι που δεν έχει απορροφηθεί (γυαλίζει στο φως) σημαίνει ότι έχει γίνει υπερπλήρωση. Αφαιρέστε λίγο ρουφώντας με τη σύριγγα.

 


 

Στη φωτογραφία φαίνονται δύο εκτυπώσεις ελέγχου των ακροφυσίων της κεφαλής. Η πρώτη από έναν εκτυπωτή 4 χρωμάτων (μαύρο, κυανό, ματζέντα, κίτρινο) και η δεύτερη από έναν photo 6 χρωμάτων (μαύρο, κυανό, ματζέντα, κίτρινο, ανοικτό κυανό, ανοικτό ματζέντα).

 


 

Από τον πίνακα βρείτε την κατάλληλη ποσότητα μελανιού για κάθε cartridge:

Κωδικός cartridge

Ποσότητα μελανιού που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο γέμισμα

(ml)

SO20093, SO20187

11.4

SO20108, SO20189

17.4

SO20025

23

SO20034

22

SO20047

26

T003

22.6

T013

11.4

 


 

Το εσωτερικό ενός cartridge Epson (Epson Photo Cartridge)

Ίσως αρκετές φορές να αναρωτηθήκατε από τι αποτελείται το cartridge (φυσίγγιο μελανιού) ενός εκτυπωτή Epson. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται το SO20110 Photo Cartridge με κομμένο το πάνω και πλαϊνό μέρος του ώστε να φαίνεται το περιεχόμενο.

Παρατηρήστε ότι δεν υπάρχουν ούτε ηλεκτρονικά κυκλώματα, ούτε βαλβίδες, ούτε κινητά μέρη. Δεν είναι τίποτα άλλο από απλά δοχεία μελανιού που περιέχουν σφουγγάρι. Στους εκτυπωτές Epson, αντίθετα με άλλους εκτυπωτές (π.χ. Hewlett Packard, Lexmark), η κεφαλή εκτύπωσης με τα ακροφύσια δεν περιλαμβάνεται στο cartridge. Βρίσκεται στον ίδιο τον εκτυπωτή. Σε άλλους εκτυπωτές, το cartridge περιλαμβάνει το δοχείο με το μελάνι αλλά και την πραγματική κεφαλή εκτύπωσης και το σύστημα αλλάζεται ολόκληρο.

Το cartridge της φωτογραφίας είναι 5 χρωμάτων (κυανό, ματζέντα, κίτρινο, ανοιχτό-κυανό και ανοιχτό-ματζέντα) και στην εικόνα διακρίνονται οι 5  θάλαμοι. Ο κάθε θάλαμος περιέχει από ένα σφουγγαράκι σαν αυτό στο κάτω δεξιό τμήμα της φωτογραφίας και είναι αυτό που εμποτίζεται με το μελάνι.