Οδηγίες για τα SO20118 (μαύρο), SO20122 (κίτρινο), SO20126 (ματζέντα), SO20130 (κυανό), SO20062 (μαύρο)

Εκτυπωτές-plotter Epson Stylus Color 3000 / 5000 / 1500

Οδηγίες

Βήμα 1. Εντοπίστε την τρύπα γεμίσματος στο άκρο του cartridge (φυσίγγιο μελανιού). Είναι μια μικρή τρύπα, διαμέτρου περίπου 3 mm, σφραγισμένη με γκρι ή μαύρο ελαστικό που στέκεται ελάχιστα κάτω από την επιφάνεια του cartridge. Τοποθετήστε το cartridge πάνω σε χαρτοπετσέ­τες με την τρύπα γεμίσματος προς τα πάνω. Αν διαθέτετε ένα σφικτήρα είναι χρήσιμος για να κρατά το cartridge σε όρθια θέση.

Βήμα 2. Εισάγετε τη βελόνια μόνη της, χωρίς τη σύριγγα, στο ελαστικό της τρύπας γεμίσματος. Κρατήστε τη βελόνα με τα δάχτυλά σας και αισθανθείτε τη μικρή κοιλότητα κάτω από το ελαστικό και πιέστε ώστε να εισχωρήσει στην κοιλότητα. Θα εισχω­ρήσει συνολικά 10 χιλιοστά, δεν μπορεί να πάει βαθύτερα. Προσοχή: μην σπρώξετε τη βελόνα με δύναμη γιατί θα τρυπήσετε το σακουλάκι στο εσωτερικό και το cartridge θα αχρηστευτεί. Η βελόνα θα εισαχθεί μόνο κατά 10 mm και δεν χρειάζεται καθόλου δύναμη, αφού διαπεράσει το ελαστικό σφράγισμα.

Βήμα 3. Γεμίστε μια σύριγγα με 60 ml μελάνι. Προσαρμόστε τη σύριγγα στη βελόνα, ενώ η βελόνα είναι μπηγμένη στο cartridge. Ρίξτε 50 ml μελάνι στο cartridge. Αποσυνδέστε τη σύριγγα από τη βελόνα, αφήνοντας τη βελόνα μπηγμένη στο ελαστικό.

Βήμα 4. Ξαναγεμίστε τη σύριγγα με 60 ml μελάνι και ξανα-προσαρμόστε την στη βελόνα. Εισάγετε άλλα 50-55 ml μελανιού στο cartridge. Η συνολική ποσότητα μελανιούπου πρέπει να εισάγετε στο cartridge πρέπει να είναι 100-105 ml.

Βήμα 5. Αφού έχετε εισάγει και την τελευταία ποσότητα μελανιού, κρατήστε τη σύριγγα με τη βελόνα μπηγμένη στο cartridge (και το cartridge σε τελείως όρθια θέση) και τραβήξτε προς τα πίσω το έμβολο της σύριγγας, ώστε η σύριγγα να ρουφήξει. Έτσι ώστε να αφαιρεθεί ο αέρας από το cartridge αν υπάρχει. Η σύριγγα θα ρουφήξει και μικρή ποσότητα μελανιού περίπου 2 - 5 ml. Κρατώντας το έμβολο της σύριγγας να μην επιστρέψει στην αρχική του θέση, ξεκινήστε να αφαιρείτε σιγά-σιγά τη σύριγγα με τη βελόνα από την τρύπα γεμίσματος. Με αυτόν τον τρόπο εξάγετε τον αέρα από το εσωτερικό σακουλάκι και αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να δουλέψει σωστά. Αν αυτό το βήμα δεν πέτυχε επαναλάβετέ το. Το μελάνι που παραμένει μέσα στη σύριγγα αδειάστε το πίσω στο μπουκάλι.

Βήμα 6. Το cartridge έχει γεμίσει. Δεν θα πρέπει να στάζει μελάνι. Αν στάζει, αυτό σημαίνει ότι το ελαστικό δεν σφραγίζει αεροστεγώς ή ότι έχει τρυπήσει το εσωτερικό σακκουλάκι. Οποιοδήποτε από τα δύο αν συμβαίνει, σημαίνει ότι το cartridge είναι άχρηστο. Αν δεν τρέχει καθαρίστε το εξωτερικά και τοποθετήστε το στον εκτυπωτή. Ξεπλύνετε τη σύριγγα και τη βελόνα με νερό.

 

Προσοχή: Η συνολική χωρητικότητα του cartridge είναι 110 ml. Όμως όταν αδειάζει παραμένει μικρή ποσότητα μελανιού, περίπου 10 ml. Έτσι πρέπει να το γεμίσετε με 100 ml. Υπολογίζοντας και την ποσότητα μελανιού που αφαιρείτε κατά την εξαγωγή του αέρα, τότε πρέπει να το γεμίσετε αρχικά με 100-105 ml. Αν έχει τοποθετηθεί περισσότερο μελάνι οι πλευρές του cartridge θα φαίνονται κάπως φουσκωμένες, και μπορείτε τότε να συμπιέσετε το εσωτερικό σακουλάκι πιέζοντας τα πλαϊνά τοιχώματα. Αν συμβαίνει αυτό, έχει γίνει υπερπλήρωση, θα πρέπει να αφαιρέσετε λίγο μελάνι με τη σύριγγα μέχρι το φούσκωμα να εξαφανιστεί.

Προσοχή: Ποτέ μην αφήνετε τον εκτυπωτή χωρίς cartridge για περισσότερο από μια ώρα. Το μελάνι στεγνώνει και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην κεφαλή εκτύπωσης. Αν πρόκειται να καθυστερήσετε την τοποθέτηση, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα άδειο cartridge στον εκτυπωτή. Επίσης μην τοποθετείτε cartridge στον εκτυπωτή αν στάζει μελάνι.
Το μελάνι θα πρέπει να το διατηρείτε σε καλά σφραγισμένα μπουκάλια και σε χώρο χωρίς ηλιακό φως ή φως από λάμπες φθορισμού.