Οδηγίες για ξαναγέμισμα cartridge Epson SO20143 (ματζέντα), SO20147 (κυανό)

 
 

Οδηγίες

Βήμα 1. Προσδιορίστε ποιο από τα δύο μελάνια έχει τελειώσει. Βρείτε την αντίστοιχη τρύπα γεμίσματος, μια από τις δύο που αντιστοιχεί στο μελάνι που άδειασε, στο πάνω μέρος του cartridge. Στο cartridge υπάρχουν δύο τρύπες διαμέτρου περίπου 3 χιλιοστών που είναι σφραγισμένες με δυο μικρές ελαστικές μπίλιες που στέκονται ελάχιστα κάτω από την επιφάνεια της κεφαλής. Η μια από τις δύο είναι ανοιχτόχρωμη και αντιστοιχεί στο ανοιχτόχρωμο χρώμα (ανοιχτό κυανό ή ανοιχτό ματζέντα) και η άλλη σκουρόχρωμη και αντιστοιχεί στο σκούρο χρώμα (κυανό ή ματζέντα). Τοποθετήστε το cartridge πάνω σε χαρτοπετσέτες με τις τρύπες γεμίσματος προς τα πάνω. Αν διαθέτετε ένα σφικτήρα με ελατήρια είναι χρήσιμο να τον χρησιμοποιήσετε ώστε το cartridge να στέκεται όρθιο.

Βήμα 2. Εισάγετε τη βελόνια μόνη της στην μικρή ελαστική μπίλια της τρύπας γεμίσματος. Κρατήστε τη βελόνα με τα δάχτυλά σας και αισθανθείτε τη μικρή κοιλότητα στο κέντρο της ελαστικής μπίλιας και πιέστε τη βελόνα ώστε να εισχωρήσει στην κοιλότητα. Θα εισχωρήσει συνολικά 10 χιλιοστάμέσα στην κεφαλή, δεν μπορεί να πάει βαθύτερα. Προσοχή: μην σπρώξετε τη βελόνα με δύναμη γιατί θα τρυπήσετε το σακουλάκι στο εσωτερικό και η κεφαλή να αχρηστευτεί. Η βελόνα θα εισαχθεί μόνο κατά 10 mm και δεν χρειάζεται καθόλου δύναμη, από τη στιγμή που θα διαπεράσει το ελαστικό σφράγισμα, γιατί είναι πολύ μυτερή και θα καταστρέψει την κεφαλή.

Βήμα 3. Γεμίστε μια σύριγγα με 55 ml μελάνι χωρίς να έχετε τοποθετήσει τη βελόνα της. Προσαρμόστε τη σύριγγα στη βελόνα, ενώ η βελόνα είναι μπηγμένη στο cartridge. Ρίξτε τα 50 ml μελάνι (μην εισάγετε και τα 55 ml, ο λόγος που γεμίζουμε τη σύριγγα με 55 ml και εισάγουμε τα 50 ml είναι για να μην βάλουμε περισσότερο αέρα και αφρό μελανιού στην κεφαλή).

Βήμα 5. Αφού έχετε εισάγει το μελάνι, κρατήστε τη σύριγγα με τη βελόνα μπηγμένη στην κεφαλή (και την κεφαλή σε τελείως όρθια θέση) και τραβήξτε προς τα πίσω το έμβολο της σύριγγας ώστε η σύριγγα να ρουφήξει. Έτσι ώστε να αφαιρεθεί ο αέρας από την κεφαλή αν υπάρχει. Η σύριγγα θα ρουφήξει και μικρή ποσότητα μελανιού περίπου 2 - 5 ml. Κρατώντας το έμβολο της σύριγγας να μην επιστρέψει στην αρχική του θέση, ξεκινήστε να αφαιρείτε σιγά-σιγά τη σύριγγα με τη βελόνα από την κεφαλή. Με αυτόν τον τρόπο εξάγουμε τον αέρα από το σακουλάκι στο εσωτερικό της κεφαλής και αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε η κεφαλή να δουλέψει σωστά. Αν αυτό το βήμα δεν πέτυχε επαναλάβετέ το. Το μελάνι που παραμένει μέσα στη σύριγγα αδειάστε το πίσω στο μπουκάλι με το μελάνι.

Προσοχή: Αν η κεφαλή δεν ήταν άδεια εντελώς, τότε ίσως τοποθετήσατε περισσότερο μελάνι απ' όσο χρειάζεται. Αυτό δεν είναι καλό για την κεφαλή. Αν έχει τοποθετηθεί περισσότερο μελάνι οι πλευρές της κεφαλής θα φαίνονται κάπως φουσκωμένες και μπορείτε τότε να συμπιέσετε το εσωτερικό σακουλάκι πιέζοντας τα πλαϊνά της κεφαλής. Αν αυτό συμβαίνει θα πρέπει να αφαιρέσετε λίγο μελάνι με τη σύριγγα μέχρι το φούσκωμα να εξαφανιστεί.

Βήμα 6. Το αντίστοιχο από τα δύο χρώματα έχει γεμίσει. Δεν θα πρέπει να στάζει με μελάνι απ' οπουδήποτε. Αν στάζει αυτό σημαίνει ότι η ελαστική μπίλια δεν σφραγίζει αεροστεγώς ή ότι έχει τρυπήσει το εσωτερικό σακουλάκι. Οποιοδήποτε από τα δύο να συμβαίνει σημαίνει ότι η κεφαλή είναι άχρηστη. Αν δεν τρέχει καθαρίστε εξωτερικά την κεφαλή και τοποθετήστε την στον εκτυπωτή.

Βήμα 7. Ξεπλύνετε τη σύριγγα και τη βελόνα με νερό. Είστε έτοιμοι να επαναλάβετε τη διαδικασία και για το δεύτερο χρώμα αν χρειάζεται ή για την κεφαλή των άλλων χρωμάτων.


Προσοχή: Ποτέ μην τοποθετείτε την κεφαλή στον εκτυπωτή αν δημιουργούνται σταγόνες από μελάνι, αλλιώς μπορεί να προκληθεί βλάβη στον εκτυπωτή.

Προσοχή: Ποτέ μην αφήνετε τον εκτυπωτή χωρίς κεφαλή εκτύπωσης για περισσότερο από μισή ως μια ώρα. Το μελάνι αρχίζει να στεγνώνει και φράζει τα ακροφύσια εκτύπωσης που βρίσκονται στον εκτυπωτή. Ακόμα και αν έχετε τοποθετήσει μια άδεια κεφαλή δεν δημιουργείται πρόβλημα.