Οδηγίες για ξαναγέμισμα κεφαλών HP 49, 25, C1816


Σημείωση: οι οδηγίες ΔΕΝ είναι πλήρεις και είναι παλιές. Αναφέρονται μόνο ενδεικτικά του τρόπου γεμίσματος.


 

Θεωρία

Το μελάνι συγκρατείται στο εσωτερικό της κεφαλής με σφουγγαράκια που ποτίζουν με το μελάνι. Χωρίς τα σφουγγαράκια το μελάνι θα έτρεχε συνεχώς από τα ακροφύσια της κεφαλής.

Προσοχή: Η διαδικασία επαναγεμίσματος της κεφαλής θα πρέπει να γίνει σύντομα μετά το τελείωμα του μελανιού της. Τότε η πιθανότητα επιτυχίας της διαδικασίας είναι σχεδόν σίγουρη. Αν η κεφαλή μείνει κενή το μελάνι στεγνώνει και φράζει τα ακροφύσια. Αν η κεφαλή μείνει άδεια για μέρες τότε η διαδικασία ξαναγεμίσματος έχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει λόγω των φραγμένων ακροφυσίων. Σ' αυτήν την περίπτωση γεμίστε την κεφαλή και αν δεν τυπώνει ακολουθήστε τις οδηγίες για καθαρισμό των ακροφυσίων παρακάτω. Είναι προτιμότερο να ξαναγεμίζετε με μελάνι πριν "αδειάσει" η κεφαλή. Μπορείτε να ξαναγεμίζετε την κεφαλή κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα (σε τακτικά χρονικά διαστήματα). Ή να προσδιορίζετε το πόσο έχει αδειάσει μετρώντας πόσες σελίδες τυπώνετε ή ακόμα και ζυγίζοντάς την, γνωρίζοντας πόσο ζυγίζει γεμάτη και πόσο άδεια.

Βήμα 1. Αφαιρέστε το χρωματιστό καπάκι (πράσινο ή γκρι). Τοποθετείστε την κεφαλή σε μια μέγγενη. Μην σφίξετε την μέγγενη σχεδόν καθόλου. Μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε μεταξύ των σιαγόνων της μέγγενης και της κεφαλής διπλωμένες χαρτοπετσέτες. Πιάστε με τανάλια ή "κάβουρα" το χρωματιστό καπάκι και κουνώντας το πέρα-δώθε απαλά ξεκολλήστε το. (Το καπάκι μπορεί να ξεκολλήσει εύκολα και με μια απότομη κίνηση της πένσας). Ένας άλλος τρόπος για να αφαιρέσετε το καπάκι είναι με ένα μαχαίρι. Τοποθετήστε την κεφαλή πάνω σε μια επίπεδη σταθερή επιφάνεια και βάλτε την κοφτερή μεριά του μαχαιριού ακριβώς στο σημείο επαφής του χρωματιστού καπακιού με το διαφανές πλαστικό σώμα της κεφαλής. Με ένα μικρό σφυρί χτυπήστε απότομα το μαχαίρι ώστε να εισχωρήσει και να ξεκολλήσει το καπάκι. Οποιονδήποτε τρόπο και αν χρησιμοποιήσετε μην φοβηθείτε αν το καπάκι σπάσει ή ξεκολλήσει ανομοιόμορφα. Το καπάκι δεν αποτελεί μέρος της λειτουργικότητας της κεφαλής και η κεφαλή τοποθετείται στον εκτυπωτή και χωρίς το καπάκι.

Βήμα 2. Αφού έχει αφαιρεθεί το καπάκι θα δείτε τρεις θαλάμους για το κυανό, το ματζέντα και το κίτρινο μελάνι. Μπορείτε να διαπιστώσετε το χρώμα σε κάθε θάλαμο με μια οδοντογλυφίδα που εισάγετε ελαφρά στην τρύπα στο πάνω μέρος του θαλάμου. Τοποθετήστε τη βελόνα σε μια καθαρή σύριγγα και γεμίστε την με 8 ml μελάνι.

Βήμα 3. Τοποθετήστε την κεφαλή πάνω σε χαρτοπετσέτες έτσι ώστε τα ακροφύσια να εφάπτονται στις χαρτοπετσέτες. Αυτό είναι απαραίτητο για να απφύγετε μελάνι ενός χρώματος που εξέρχεται από τα ακροφύσια να απορροφηθεί από τα ακροφύσια του διπλανού θαλάμου.

Βήμα 4. Εισάγετε την βελόνα της σύριγγας από την κεντρική τρύπα αερισμού του θαλάμου και σπρώξτε την μέχρι τον πυθμένα του θαλάμου. Αρχίστε να ρίχνετε το μελάνι. Σταματήστε αμέσως να ρίχνετε άλλο μελάνι, μόλις παρατηρήσετε αφρό μελανιού γύρω από τη βελόνα της σύριγγας στο πάνω μέρος του σφουγγαριού (ή αρχίσει να τρέχει μελάνι από τα ακροφύσια). Αυτό σημαίνει ότι η κεφαλή έχει υπερπληρωθεί.

Βήμα 5. Αν έγινε υπερπλήρωση, χωρίς να βγάλετε τη σύριγγα αφαιρέστε λίγο μελάνι (0,5 ως 1 ml) από το σφουγγαράκι ρουφώντας με την σύριγγα. Στη συνέχεια, χωρίς να αναποδογυρίσετε την κεφαλή και κρατώντας την όρθια, δείτε αν εξέρχεται έστω μικρή ποσότητα μελανιού από τα ακροφύσια, σχηματίζοντας "δάκρυ" μελανιού. Αν ναι, αφαιρέστε λίγο ακόμα μελάνι.

Βήμα 6. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα δοχεία μελανιού της κεφαλής αν πρόκειται να τα γεμίσετε. Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην βάλετε διαφορετικό χρώμα μελανιού σε κάποιον θάλαμο. Ακόμα και μερικές σταγόνες διαφορετικού χρώματος μελανιού σε έναν θάλαμο καταστρέφει την κεφαλή (το χρώμα αλλοιώνεται αισθητά). Δώστε προσοχή στο να ξεπλένετε καλά τη σύριγγα και την βελόνα αν τα χρησιμοποιήσετε για διαφορετικό χρώμα μελανιού. Μερικές σταγόνες διαφορετικού χρώματος μελανιού είναι καταστροφικές, ενώ μερικές σταγόνες νερού δεν δημιουργούν πρόβλημα.

Βήμα 7. Αφού η κεφαλή έχει γεμίσει τοποθετήστε στη θέση του το καπάκι και κολλήστε το με λίγη κόλλα, μονωτική ταινία ή σελοτέιπ. Η κόλλα να είναι ελάχιστη, θα ξαναχρειαστεί να αφαιρέσετε το καπάκι στο επόμενο γέμισμα. Μην καλύψετε τις τρύπες αερισμού της κεφαλής. Αφήστε τις ανοιχτές.

Βήμα 8. Τοποθετήστε την κεφαλή στον εκτυπωτή και τρέξτε δύο κύκλους καθαρισμού (πλήκτρο Clean στον εκτυπωτή ή μέσω του προγράμματος ανάλογα με τον εκτυπωτή) και τυπώστε περίπου 10 δοκιμαστικές σελίδες.
 
 
 
 

Προσοχή: Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε όλα τα προβλήματα είναι να γεμίζετε την κεφαλή πριν αδειάσει. Σιγά-σιγά θα αναπτύξετε μια "αίσθηση" του πότε πρέπει να ξαναγεμίζετε την κεφαλή. Προσδιορίζοντας πόσο χαρτί έχετε καταναλώσει είναι η μια μέθοδος, γέμισμα σε περιοδικά διαστήματα, κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα είναι μια άλλη ή ζυγίζοντας την κεφαλή. Γνωρίζοντας πόσο ζυγίζει γεμάτη και πόσο κενή μπορείτε να προσδιορίζετε πόσο έχει αδειάσει. Όταν γεμίζετε πριν να έχει αδειάσει τελείως δεν θα χρειαστεί να γεμίσετε με 5 ml μελάνι αλλά ίσως λιγότερο. Επίσης το μελάνι που μένει θα πρέπει να φυλάγεται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια και σε μέρος που δεν υπάρχει ηλιακό φως ή φως από λάμπες φθορισμού.

Προσοχή: Μην ακουμπάτε με τα δάχτυλα τα ακροφύσια εκτύπωσης ούτε να ακουμπάτε επάνω τους οποιοδήποτε σκληρό υλικό. Για το καθάρισμά τους χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο ή χαρτοπετσέτα και σκουπίζετε ελαφρά. Μην τα τρίψετε με την χαρτοπετσέτα. Αρκεί να τα ακουμπήσετε ελαφρά με ένα διπλωμένο σημείο της χαρτοπετσέτας.

Προσοχή: Ποτέ μην τοποθετείτε την κεφαλή στον εκτυπωτή αν δημιουργούνται σταγόνες από μελάνι στα ακροφύσια, αλλιώς μπορεί να προκληθεί βλάβη στον εκτυπωτή από το μελάνι.