Οδηγίες για ξαναγέμισμα κεφαλών HP 26, 20, 29 

Μελάνι για HPΘεωρία

Το μελάνι "κρατιέται" μέσα στην κεφαλή εκτύπωσης λόγω της υποπίεσης που δημιουργείται από τα δύο φουσκωμένα με αέρα ειδικά σακουλάκια (φούσκες). Αν η υποπίεση χαθεί η κεφαλή στάζει μελάνι. 

Οδηγίες

Βήμα 1. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό το κάτω μέρος της κεφαλής ώστε να αφαιρεθεί το μελάνι που έχει συσσωρευτεί και σκουπίστε με χαρτοπετσέτα. Δώστε προσοχή ώστε το σκούπισμα των ακροφυσίων να γίνει ελαφρά και προσεκτικά. Τοποθετήστε την κεφαλή πάνω σε χαρτοπετσέτες κουζίνας για να αποφύγετε τυχόν λέρωμα με μελάνι.
 
 

Βήμα 2. Καλύψτε αεροστεγώς με σελοτέιπ ή μονωτική ταινία την τρύπα αερισμού για τα εσωτερικά σακκουλάκια που βρίσκεται στο κέντρο του καπακιού της κεφαλής. Επίσης καλύψτε την τρύπα που έχει τη μορφή λαβυρίνθου στο κάτω μέρος της κεφαλής.Βήμα 3. Ελέγξτε αν η κεφαλή έχει μια τρύπα, σφραγισμένη με μια άσπρη ή μεταλλική μπίλια, στο πάνω τμήμα στην γωνία (όχι η άσπρη τρύπα στο κέντρο). Αν η κεφαλή δεν έχει τέτοια τρύπα (οι περισσότερες κεφαλές δεν έχουν) θα πρέπει να ανοίξετε μια με ένα τρυπανάκι διαμέτρου 1,5 χιλιοστών. Ανοίξτε την τρύπα ακριβώς στη θέση της μικρής κοιλότητας όπως δείχνεται στο διπλανό σχήμα. Όταν το τρυπάνι έχει τρυπήσει το κάλυμμα της κεφαλής θα χτυπήσει σε άλλη μια επιφάνεια στο εσωτερικό της (σε βάθος 7 mm). Τρυπήστε και αυτήν την επιφάνεια επίσης. Το τρύπημα δεν πρέπει να βασίζεται στην πίεση αλλά στις στροφές του τρυπανιού.

Βήμα 4. Αν η κεφαλή έχει τρύπα στη γωνία του πάνω μέρους της (όχι αυτή στο κέντρο), με ένα στυλό ή κάτι παρόμοιο σπρώχνετε τη μικρή μπίλια ώστε η τρύπα να ανοίξει. Η μπίλια θα πέσει στο εσωτερικό της κεφαλής αλλά δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Προσοχή, ποτέ μην εισάγετε αιχμηρά αντικείμενα στην κεντρική τρύπα της κεφαλής γιατί οι εσωτερικές φούσκες θα τρυπήσουν και η κεφαλή θα είναι άχρηστη.

Βήμα 5. Με τη σύριγγα εισάγετε 35 - 40 ml μελανιού στην κεφαλή μέσω της τρύπας στην γωνία (ή την τρύπα που ανοίξατε εσείς με το τρυπάνι).

Βήμα 6. Αφού γεμίσετε την κεφαλή πρέπει να κλείστε την τρύπα, από την οποία γεμίσατε με μελάνι, αεροστεγώς. Χρησιμοποιήστε ελαστική τάπα, κερί, θερμοκόλλα, σιλικόνη, βίδα ή καλής ποιότητας κολλητική ταινία.

Βήμα 7. Αφαιρέστε τη μονωτική ταινία ή το σελοτέιπ από την τρύπα τύπου λαβύρινθου και την κεντρική τρύπα αερισμού. Μην αφαιρέσετε την κολλητική ταινία που χρησιμοποιήσατε για να σφραγίσετε την τρύπα από την οποία γεμίσατε με μελάνι.

Βήμα 8. Κρατήστε όρθια την κεφαλή με τα ακροφύσια προς τα κάτω και ελέγξτε αν τρέχει μελάνι από τα ακροφύσια ("δακρύζει"). Αν όχι τότε προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Αν ναι τότε μόνο κάντε αυτά που αναφέρονται στο βήμα αυτό. Αναποδογυρίστε την κεφαλή (τα ακροφύσια να βρίσκονται προς τα πάνω) και με ένα μπουκαλάκι φυσήξτε λίγο αέρα στην κεντρική τρύπα αερισμού, (η άσπρη τρύπα στο κέντρο του καπακιού της κεφαλής), όπως δείχνεται στο διπλανό σχήμα. Για να εισαχθεί ο αέρας θα πρέπει να κρατάτε το μπουκαλάκι τελείως κάθετα στην τρύπα και σε επαφή. Σταματήστε να εισάγετε αέρα αν τυχόν βγει μελάνι από την τρύπα τύπου λαβύρινθου. Κρατώντας την κεφαλή όρθια, ελέγξτε αν τρέχει μελάνι. Αν τρέχει, επαναλάβατε ξανά το βήμα αυτό.

Βήμα 9. Ξεπλύνετε όλη την κεφαλή με νερό, να καθαριστεί από το μελάνι που πιθανόν έτρεξε και σκουπίστε την με χαρτοπετσέτα. 

Προσοχή: Η διαδικασία γεμίσματος της κεφαλής θα πρέπει να γίνει μερικά λεπτά μετά το τελείωμα του μελανιού της. Τότε η πιθανότητα επιτυχίας της διαδικασίας είναι σχεδόν σίγουρη. Το μελάνι των κεφαλών στεγνώνει γρήγορα και αν το δοχείο μείνει κενό αρχίζει να στεγνώνει και φράζει τα ακροφύσια. Αν η κεφαλή μείνει άδεια για μια η περισσότερες μέρες τότε η διαδικασία ξαναγεμίσματος έχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει λόγω των φραγμένων ακροφυσίων. Σ' αυτήν την περίπτωση ακολουθήστε τις οδηγίες για καθαρισμό των ακροφυσίων της κεφαλής παρακάτω. Είναι ακόμα προτιμότερο να ξαναγεμίζετε λίγο πριν "αδειάσει" η κεφαλή. Επειδή η κεφαλή είναι διαφανής είναι εύκολο να παρατηρήσετε πότε κοντεύει να τελειώσει. Επίσης το μελάνι πρέπει να διατηρείται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια σε μέρος χωρίς ηλιακό φως ή φως από λάμπες φθρισμού.

Προσοχή: Μην ακουμπάτε με τα δάχτυλα τα ακροφύσια εκτύπωσης ούτε να ακουμπάτε επάνω τους οποιοδήποτε σκληρό υλικό. Για το καθάρισμά τους χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο ή χαρτοπετσέτα και σκουπίζετε ελαφρά. Μην τα τρίψετε με την χαρτοπετσέτα. Αρκεί να τα ακουμπήσετε ελαφρά με ένα διπλωμένο σημείο της χαρτοπετσέτας.

Προσοχή: Ποτέ μην τοποθετείτε την κεφαλή στον εκτυπωτή αν δημιουργούνται σταγόνες από μελάνι στα ακροφύσια, αλλιώς μπορεί να προκληθεί βλάβη στον εκτυπωτή από το μελάνι. 

Μια λίγο διαφορετική μέθοδος

Ακολουθήστε την προηγούμενη διαδικασία αλλάζοντας μόνο το βήμα 6 και καταργώντας το βήμα 8. Η μέθοδος αυτή αποδεικνύεται η καλύτερη αφού έχετε πρώτα αποκτήσει εμπειρία στο γέμισμα:

Βήμα 6. Με ένα μπουκαλάκι εισπιέζετε αέρα μέσα από την τρύπα αερισμού (στο κέντρο του καπακιού της κεφαλής), ενώ κλείνετε την τρύπα γεμίσματος αμέσως (σχεδόν ταυτόχρονα) μετά την εισαγωγή του αέρα. Με τον τρόπο αυτό γεμίζουν με αέρα (φουσκώνουν) τα δύο εσωτερικά σακουλάκια και πριν προλάβουν να ξεφουσκώσουν φράζεται η τρύπα γεμίσματος. Από τη στιγμή που έχει κλείσει η τρύπα γεμίσματος τα σακουλάκια παραμένουν φουσκωμένα έστω κι αν η τρύπα αερισμού είναι ανοιχτή. Για να εισαχθεί αέρας θα πρέπει το μπουκαλάκι να τοποθετηθεί κάθετα στην τρύπα και σε επαφή. Μπορείτε αντί μπουκαλάκι να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή σύριγγα στην οποία έχετε προσαρμόσει αντί βελόνα ένα μικρό ελαστικό σωληνάκι εξωτερικά από τη μύτη της σύριγγας. Το σωληνάκι θα πρέπει να έχει μήκος λιγο μεγαλύτερο από το μήκος που έχει η μύτη της σύριγγας. Η προσαρμογή τότε είναι βέλτιστη (λόγω του ελαστικού). 

Καθαρισμός των ακροφυσίων εκτύπωσης

Πιέστε το πλήκτρο Clean του εκτυπωτή ή τρέξτε το αντίστοιχο πρόγραμμα και από τις επιλογές "Print Services" τρέξτε το "printhead cleaning" software.

Αν το προηγούμενο δεν πετύχει, ανοίξτε το ζεστό νερό στη βρύση, αφήστε να γίνει ζεστό και τοποθετήστε μόνο το τμήμα με τα ακροφύσια κάτω από το ζεστό νερό για 5 δευτερόλεπτα. Σκουπίστε την κεφαλή με χαρτοπετσέτες και τα ακροφύσια ελαφρά.

Αν και το προηγούμενο δεν επιτύχει, τοποθετήστε την κεφαλή σε διάλυμα ζεστού νερού και αμμωνίας 50%, για 30 λεπτά της ώρας ή το πολύ για 2 ώρες. Βράστε μια ποσότητα νερού και προσθέστε ίση ποσότητα αμμωνίας (την αμμωνία μην τη ζεστάνετε). Τοποθετήστε έτσι ώστε μόνο το κάτω μέρος της (τα ακροφύσια) να βρίσκονται μέσα στο διάλυμα (αρκεί διάλυμα με ύψος στάθμης 0,5 εκατοστά). Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα πλαστικό ή κεραμικό πιατάκι. Ξεπλύνετε την κεφαλή με νερό και σκουπίστε με χαρτοπετσέτες και τα ακροφύσια ελαφρά.

(Το μελάνι αν και είναι διαλυτό στο νερό, αφού στεγνώσει για να διαλυθεί χρειάζεται αλκαλικό περιβάλλον με pH=9. Αυτό πετυχαίνεται με την αμμωνία. Αρκεί 1% αμμωνίας σε νερό. Επειδή όμως η αμμωνία του εμπορίου δεν είναι "καθαρή", αλλά αναμιγμένη με νερό, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ποσότητα από αμμωνία του εμπορίου για να πετύχουμε το διάλυμα αυτό. Ποτέ όμως μην υπερβείτε την αναλογία 50%. Η κατάλληλη θερμοκρασία του διαλύματος αμμωνίας-νερού είναι 60οC).

Αν δημιουργούνται σταγόνες μελανιού στην τρύπα τύπου λαβύρινθου ή στα ακροφύσια

Αν δημιουργούνται σταγόνες μελανιού στα ακροφύσια ή στην τρύπα τύπου λαβυρίνθου στο κάτω μέρος της κεφαλής ακόμα και 20 λεπτά μετά το γέμισμα τότε θα πρέπει να εισαχθεί αέρας στα σακουλάκια στο εσωτερικό της κεφαλής.

α. Βεβαιωθείτε ότι η τρύπα γεμίσματος είναι σφραγισμένη. Αναποδογυρίστε μερικές φορές την κεφαλή.
β. Με μια σύριγγα εισάγετε μια-δυο φορές αέρα στην κεντρική τρύπα αερισμού. 

Χαρακτηριστικά κεφαλής
 
Mfg. Part Number 51626Α (black) 51629Α (black) C6614 (black)
Average text pages per cart at 5% covering 1000 1000 500
Cartridge Type Pressurized Pressurized Pressurized
Print Head Location Cartridge Cartridge Cartridge
Ink Volume (new) 42 ml 40 ml 20 ml
Refillablity 3 min - 12 max 3 min - 12 max 3 min - 12 max