Οδηγίες για ξαναγέμισμα κεφαλών HP 51641A, C1823A και C6578A


Σημείωση: οι οδηγίες ΔΕΝ είναι πλήρεις.
 

Θεωρία

Το μελάνι συγκρατείται στο εσωτερικό της κεφαλής με σφουγγαράκια που ποτίζονται με το μελάνι. Η κεφαλή αποτελείται από τρία δοχεία που το καθένα περιέχει και ένα χρώμα μελανιού.

Οδηγίες

Βήμα 1. Με ένα κατάλληλο εργαλείο ή ένα στυλό σπρώξτε τα τρία πωματάκια ώστε να πέσουν στο εσωτερικό. Τα πώματα αυτά αποτελούν το σφράγγισμα μετά το γέμισμά τους από την εταιρεία κατασκευής.

Βήμα 2. Τοποθετήστε την βελόνα στη σύριγγα και γεμίστε τη σύριγγα με 9 ml μελανιού ενός χρώματος.

Βήμα 3. Χρησιμοποιήστε από μια οδοντογλυφίδα για να ελέγξετε το χρώμα του μελανιού κάθε δοχείου. Βάλτε την οδοντογλυφίδα σε μια από τις τρύπες. Από το χρώμα που βάφτηκε η οδοντογλυφίδα βλέπετε το χρώμα του μελανιού για κάθε θύλακα. Το ματζέντα βρίσκεται στο μέσον και το κυανό και κίτρινο στα άκρα (όπως φαίνεται και στο παραπάνω σχήμα). Τοποθετήστε την κεφαλή πάνω σε αρκετές χαρτοπετσέτες έτσι ώστε τα ακροφύσια της κεφαλής να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις χαρτοπετσέτες. Αυτό χρειάζεται για να αποφευχθεί αναρρόφηση του μελανιού που τρέχει από τα ακροφύσια, από τα ακροφύσια διπλανού δοχείου. Αν και δεν δημιουργεί ανεπανόρθωτο πρόβλημα καλό είναι να αποφύγετε κάτι τέτοιο.

Βήμα 4. Είστε τώρα έτοιμοι να γεμίσετε τα δοχεία χρώματος με μελάνι. Σπρώξτε την βελόνα της σύριγγας από την τρύπα μέσα στο αντίστοιχο δοχείο. Αργά αρχίστε να ρίχνετε το μελάνι. Προτείνεται να έχετε τις άλλες δύο τρύπες καλυμμένες με σελοτέιπ για να αποφύγετε να πέσει κατά λάθος μελάνι σε αυτές. Σταματήστε αμέσως το γέμισμα με μελάνι μόλις διαπιστώσετε ότι εξέρχεται μελάνι από τις τρύπες γεμίσματος. Αν η κεφαλή είναι τελείως άδεια απαιτούνται 7 ml μελανιού (ή περισσότερα) σε κάθε δοχείο. Για το λόγο ότι η κεφαλή ίσως δεν είναι άδεια το κάθε δοχείο μπορεί να γεμίσει με λιγότερο μελάνι.

Βήμα 5. Αν έγινε υπερπλήρωση της κεφαλής, αφαιρέστε 0,5 ως 1 ml ρουφώντας με τη σύριγγα. Στη συνέχεια χωρίς να αναποδογυίσετε την κεφαλή δείτε αν εξέρχεται μελάνι από τα ακροφύσια της κεφαλής, σχηματίζοντας σταγόνα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο αφαιρέστε άλλο λίγο μελάνι από το δοχείο που γεμίσατε. Αφαιρέστε μελάνι μέχρι να μην σχηματίζεται σταγόνα μελανιού στα ακροφύσια. Το μελάνι που αφαιρέσατε ή περίσσεψε επανατοποθετήστε πίσω στο μπουκάλι.

Βήμα 6. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα δύο μελάνια εφόσον χρειάζονται γέμισμα. Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην βάλετε διαφορετικό χρώμα μελανιού σε κάποιον θάλαμο. Ακόμα και μερικές σταγόνες διαφορετικού χρώματος μελανιού σε έναν θάλαμο καταστρέφει την κεφαλή (το χρώμα αλλοιώνεται αισθητά). Δώστε προσοχή στο να ξεπλένετε καλά τη σύριγγα και την βελόνα πριν να τα χρησιμοποιήσετε για διαφορετικό χρώμα μελανιού. Μερικές σταγόνες διαφορετικού χρώματος μελανιού είναι καταστροφικές, ενώ μερικές σταγόνες νερού δεν δημιουργούν πρόβλημα.

Βήμα 7. Σκουπίστε ελαφρά με μια χαρτοπετσέτα τα ακροφύσια της κεφαλής. Μην καλύψετε τις τρύπες, από τις οποίες γεμίσατε το μελάνι, με σελοτέιπ ή άλλο υλικό. Αφήστε τις ανοιχτές. Τοποθετήστε την κεφαλή στον εκτυπωτή και τρέξτε δύο κύκλους καθαρισμού της κεφαλής και κάντε μια-δυο δοκιμαστικές εκτυπώσεις.

 

Προσοχή: Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε όλα τα προβλήματα είναι να γεμίζετε την κεφαλή πριν αδειάσει. Σιγά-σιγά θα αναπτύξετε μια "αίσθηση" του πότε πρέπει να ξαναγεμίζετε την κεφαλή. Προσδιορίζοντας πόσο χαρτί έχετε καταναλώσει είναι η μια μέθοδος, γέμισμα σε περιοδικά χρονικά διαστήματα π.χ. κάθε μήνα είναι μια άλλη ή ζυγίζοντας την κεφαλή. Γνωρίζοντας πόσο ζυγίζει γεμάτη και πόσο κενή μπορείτε να προσδιορίζετε πόσο έχει αδειάσει. Επίσης το μελάνι πρέπει να φυλάγεται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια σε μέρος χωρίς ηλιακό φως ή φως από λάμπες φθορισμού.

Προσοχή: Μην ακουμπάτε με τα δάχτυλα τα ακροφύσια εκτύπωσης ούτε να ακουμπάτε επάνω τους οποιοδήποτε σκληρό υλικό. Για το καθάρισμά τους χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλο ή χαρτοπετσέτα και σκουπίζετε ελαφρά. Μην τα τρίψετε με την χαρτοπετσέτα. Αρκεί να τα ακουμπήσετε ελαφρά με ένα διπλωμένο σημείο της χαρτοπετσέτας.

Προσοχή: Ποτέ μην τοποθετείτε την κεφαλή στον εκτυπωτή αν δημιουργούνται σταγόνες από μελάνι στα ακροφύσια, αλλιώς μπορεί να προκληθεί βλάβη στον εκτυπωτή από το μελάνι.