Οδηγίες για ξαναγέμισμα κεφαλών HP 45, 15, 40, 44, 50 

Θεωρία

Το μελάνι συγκρατιέται μέσα στην κεφαλή εκτύπωσης λόγω της υποπίεσης που δημιουργείται από φουσκωμένo με αέρα ειδικό σακουλάκι (φούσκα) στο εσωτερικό της κεφαλής.Αν "χαθεί" η υποπίεση η κεφαλή στάζει μελάνι.
 

Οδηγίες

Βήμα 1. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό την περιοχή γύρω από τα ακροφύσια ώστε να αφαιρεθεί το μελάνι που έχει συσσωρευτεί εξωτερικά. Σκουπίστε το νερό με χαρτοπετσέτα δίνοντας προσοχή ώστε το σκούπισμα των ακροφυσίων να γίνει πολύ ελαφρά. Τοποθετήστε την κεφαλή πάνω σε χαρτοπετσέτες κουζίνας για να αποφύγετε τυχόν λέρωμα με μελάνι. Συνιστάται -ιδιαίτερα την πρώτη φορά- να φοράτε παλιά ρούχα για το ενδεχόμενο λερώματος με μελάνι. Η διαδικασία γεμίσματος της κεφαλής αυτής απαιτεί να ακολουθηθούν οι οδηγίες προσεκτικά.

Βήμα 2. Γυρίστε ανάποδα την κεφαλή.

Βήμα 3. Αφαιρέστε το στρογγυλό μαύρο κάλυμμα από την βαλβίδα γεμίσματος με ένα κοφτερό μαχαίρι ή κοπίδι.

Βήμα 4. Σπρώξτε με ένα στυλό την μπίλια μέσα στην τρύπα γεμίσματος.

Βήμα 5. Με μια σύριγγα γεμίστε την κεφαλή με 35 ml μελάνι. Γεμίστε αργά.

Βήμα 6. Πρέπει να σφραγίσετε την τρύπα γεμίσματος αεροστεγώς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βίδα, σιλικόνη, θερμοκόλλα ή κατάλληλη μπίλια. Αν χρησιμοποιήστε βίδα, θα πρέπει να είναι χωρίς κεφάλι, βιδώστε την μέχρι να μην εξέχει από την επιφάνεια του πλαστικού της κεφαλής. Αν χρησιμοποιήσετε μπίλια προσέξτε να μην τη σπρώξετε περισσότερο απ' όσο χρειάζεται και πέσει στο εσωτερικό. Στο κιτ γεμίσματος υπάρχουν μπίλιες.

Οτιδήποτε υλικό και αν χρησιμοποιήσετε για το σφράγισμα της βαλβίδας γεμίσματος, κατά την διάρκεια που σφραγίζετε την τρύπα, κρατήστε συμπιεσμένη την κεφαλή από τα πλαϊνά τοιχώματα, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο κενό αέρα. Μην σταματήσετε να συμπιέζετε την κεφαλή μέχρι να έχει τοποθετηθεί το σφράγισμα της τρύπας. Σιγουρευτείτε ότι το σφράγισμα δεν εξέχει πάνω από την επιφάνεια του πλαστικού της κεφαλής.

Βήμα 7. Αφού σφραγιστεί η τρύπα, δεν χρειάζεται πλέον να συμπιέζετε την κεφαλή. Γυρίστε την ορθια και συμπιέστε ακόμα δύο φορές διαδοχικά. Μερικές σταγόνες μελανιού ίσως βγουν από τα ακροφύσια εκτύπωσης.

Βήμα 8. Τοποθετήστε την κεφαλή όρθια πάνω σε χαρτοπετσέτες κουζίνας για 1 - 2 λεπτά ώστε να σταματήσει να τρέχει μελάνι από τα ακροφύσια. Σκουπίστε ελαφρά με χαρτοπετσέτα τα ακροφύσια της κεφαλής. Κρατώντας σε όρθια θέση την κεφαλή, με τα ακροφύσια προς τα κάτω, παρατηρήστε αν δημιουργούνται σταγόνες. Αν ναι αυτό σημαίνει ή ότι το σφράγισμα δεν είναι αεροστεγές ή ότι δεν πιέσατε σωστά κατά το σφράγισμα. Επαναλάβετε από το βήμα 6.

Βήμα 9. Πριν την τοποθέτηση, γείρετε την κεφαλή ώστε η μικρή μπίλια να μπλοκαριστεί πίσω από την βίδα και να μην παραμείνει στην περιοχή των ακροφυσίων εκτύπωσης, όπου μερικές φορές προκαλεί ελαφρό μπλοκάρισμα της ροής του μελανιού.

Βήμα 10. Ξεπλύνετε την κεφαλή αν χρειάζεται και τοποθετήστε την στον εκτυπωτή.


Προσοχή: Η διαδικασία γεμίσματος της κεφαλής θα πρέπει να γίνει μερικά λεπτά μετά το τελείωμα του μελανιού της. Τότε η πιθανότητα επιτυχίας της διαδικασίας είναι σχεδόν σίγουρη. Το μελάνι των κεφαλών Hewlett Packard στεγνώνει γρήγορα και αν το δοχείο μείνει κενό το μελάνι αρχίζει να στεγνώνει και φράζει τα ακροφύσια. Αν η κεφαλή μείνει άδεια για μια η περισσότερες μέρες τότε η διαδικασία ξαναγεμίσματος έχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει λόγω των φραγμένων ακροφυσίων. Σ' αυτήν την περίπτωση ακολουθήστε τις οδηγίες για καθαρισμό της κεφαλής παρακάτω.Επίσης το μελάνι που μένει πρέπει να φυλάγεται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια και σε μέρος χωρίς ηλιακό φως ή φως από λάμπες φθορισμού.

Προσοχή: Μην ακουμπάτε με τα δάχτυλα τα ακροφύσια εκτύπωσης ούτε να ακουμπάτε επάνω τους οποιοδήποτε σκληρό υλικό. Για το καθάρισμά τους χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο ή χαρτοπετσέτα και σκουπίζετε ελαφρά. Μην τρίβετε με την χαρτοπετσέτα τα ακροφύσια. Αρκεί να τα ακουμπήσετε ελαφρά με ένα διπλωμένο σημείο της χαρτοπετσέτας.

Προσοχή: Ποτέ μην τοποθετείτε την κεφαλή στον εκτυπωτή αν δημιουργούνται σταγόνες από μελάνι στα ακροφύσια, αλλιώς μπορεί να προκληθεί βλάβη στον εκτυπωτή από το μελάνι που στάζει.