Πώς να ρυθμίσετε την οθόνη (monitor)
ώστε να βλέπετε όσο το δυνατό πιστότερα χρώματα


Στις περισσότερες οθόνες τα ρυθμιστικά αντίθεσης (contrast) και φωτεινότητας (brightness) ρυθμίζονται εμπειρικά χωρίς κανένα κανόνα. Έχει παρατηρηθεί ότι στις περισσότερες οθόνες αυτές οι ρυθμίσεις είναι λανθασμένες ως απαράδεκτες. Η οθόνη έχει ένα εύρος τόνων που μπορεί να εμφανίσει.


 

Μια σωστά ρυθμισμένη οθόνη θα πρέπει να δείχνει όλους τους τόνους του γκρι (στο προηγούμενο σχήμα), από το άσπρο μέχρι το μαύρο σαν ξεχωριστούς (διακριτούς μεταξύ τους) τόνους. Αν η οθόνη δείχνει το 10% γκρι ίδιο με το 0% άσπρο, τότε σίγουρα είναι λάθος ρυθμισμένη. Το ίδιο ισχύει κι αν δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του μαύρου και του 90% γκρι, και ακόμα περισσότερο αν και το 80% ή το 70% γκρι είναι και αυτά τα ίδια με το μαύρο! Έτσι για να μπορέσετε να ρυθμίσετε την οθόνη σας σωστά, ώστε να δείχνει όλους τους τόνους, πρέπει να κάνετε τα παρακάτω βήματα:

 


1. Αφήστε ανοιχτή την οθόνη για 30-60 λεπτά της ώρας μέχρι να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία της. Ρυθμίστε το περιβάλλον φως στο επίπεδο που συνήθως δουλεύετε. Εδώ χρειάζεται να πούμε ότι ο περιβάλλον φωτισμός θα πρέπει να είναι χαμηλός, να μην υπάρχουν αντανακλάσεις στην οθόνη και να είναι από σημεία πίσω από την οθόνη. Δεν είναι δυνατόν να βλέπετε σωστά όταν ο φωτισμός του δωματίου είναι έντονο ηλιακό φως.

2. Ρυθμίστε το contrast (αντίθεση) στο μέγιστο.

3. Ανοίξτε ένα παράθυρο που να είναι εντελώς μαύρο. Στα windows βολεύει το παράθυρο του MS-DOS Prompt. Κάντε το παράθυρο να καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια της οθόνης (Alt - Enter) και πληκτρολογήστε CLS και πατήστε Enter, ώστε να σβηστούν όλα σχεδόν τα φωτεινά γράμματα.

4. Ρυθμίστε τώρα τη φωτεινότητα (brightness), σε ένα τέτοιο σημείο, που το μαύρο φόντο μόλις να μην είναι φωτεινό. Δηλαδή, η φωτεινότητα να είναι τέτοια, ώστε το μαύρο να φαίνεται πραγματικά μαύρο (χωρίς φως). Και αυτή η ρύθμιση να είναι οριακή, ώστε μικρή αύξηση της φωτεινότητας να αρχίζει να φωτίζει το μαύρο φόντο. Αυτή τη ρύθμιση της φωτεινότητας δεν θα πρέπει να την αλλάξετε ποτέ.

5. Τώρα κλείστε το παράθυρο του MS-DOS (Alt - Enter και close). Ανοίξτε μια γνώριμή σας εφαρμογή και ρυθμίστε την αντίθεση (contrast) σε κάποιο σημείο ώστε να είναι σχετικά έντονα τα χρώματα, αλλά να μην σας κουράζει. Όποτε θέλετε μπορείτε να αλλάξετε το contrast, αλλά ποτέ τη φωτεινότητα.

6. Τώρα κάντε έναν έλεγχο και δείτε πώς εμφανίζονται οι τόνοι του γκρι στο προηγούμενο σχήμα. Αν χρειαστεί επαναλάβετε τη ρύθμιση της φωτεινότητας από το βήμα 3 και μετά.


 

Μετά από αυτές τις ρυθμίσεις, θα πρέπει λογικά, να βλέπετε όλους τους τόνους του γκρι με ίση διαφορά φωτεινότητας μεταξύ τους. Η εξήγηση της επίδρασης του ρυθμιστικού της φωτεινότητας δίνεται εδώ. Αν οι τόνοι δεν εμφανίζονται σωστά μην απογοητευτείτε. Σώστε στο δίσκο την εικόνα των τόνων του γκρι και ανοίξτε αυτό το αρχείο με το Photoshop. Τώρα η οθόνη θα έχει το μεγαλύτερο εύρος απόδοσης των χρωματικών τόνων. Επίσης πολλές οθόνες κακής ποιότητας δεν μπορούν ποτέ να ρυθμιστούν σωστά. Π.χ. μια οθόνη ΤΑΤUΝG 17" δείχνει το 80% και 90% μαύρα, ενώ το 70% με μικρή διαφορά.

Συνεχίστε για να μάθετε για το συντελεστή γάμα καθώς και πώς να κάνετε την ρύθσμιση της οθόνης για πιστότερη απόδοση χρωμάτων.