Ξεθώριασμα των εκτυπώσεων από inkjet εκτυπωτές και plotter

Είδη χαρτιών, ειδικές λύσεις, ειδικές εκτυπώσεις

όλες οι πληροφορίες σχετικά με ανεξίτηλες εκτυπώσεις, εκτυπώσεις εξωτερικού χώρου, αδιάβροχες εκτυπώσεις, pigment μελάνια, κλπ


 

Περιεχόμενα


 

 

 

 

Pigment μελάνι

Εδώ θα δείτε τη διαφορά του pigment μελανιού σε σχέση με το κανονικό (dye). Οι εκτυπώσεις έγιναν σε κοινό χαρτί, το φθηνότερο της αγοράς.

Στην εικόνα δεξιά βλέπετε δύο εκτυπωμένες σελίδες Α4. Η πρώτη είναι αυτή που τοποθετήθηκε σε σκοτεινό μέρος, η δεύτερη αυτή που τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του τζαμιού εξωτερικού παραθύρου, κάτω από μπαλκόνι για 11,5 μήνες (340 ημέρες).

Παρατηρείτε ότι η δεύτερη φωτογραφία δεν ξεθώριασε αισθητά. Εκτός από το κίτρινο χρώμα που ξεθώριασε περισσότερο από τα cyan, magenta (παρατηρήστε ότι τα πράσινα χρώματα φαίνονται περισσότερο μπλε και γενικά η φωτογραφία έχει μια μπλε/γαλάζια απόχρωμση). Σημείωση, λόγω μιας ατυχίας χάθηκε το πρωτότυπο και η αρχική εικόνα είναι κατ' εκτίμηση αυτή που θα πρέπει να ήταν η αρχική.

Η εκτύπωση σε κοινό χαρτί αντέχει περίπου 20-50 λιγότερο από τις εκτυπώσεις σε photo glossy paper. Συνεπώς εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί εκτυπώσεις σε photo glossy paper και με pigment μελάνια έχουν χρόνο αντοχής 50-150 χρόνια.


Λεπτομέρεια σκαναρισμένη
σε υψηλή ανάλυση

 

 

Το ίδιο τεστ αλλά με dye μελάνι. Η δεύτερη φωτογραφία τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του τζαμιού εξωτερικού παραθύρου, κάτω από μπαλκόνι για 85 ημέρες.

Είναι εμφανές το ξεθώριασμα της φωτογραφίας σε σημείο που να είναι απαράδεκτη.

Παρατήρηση, η εκτύπωση με dye μελάνι σε διάστημα 85 ημερών έχει ξεθωριάσει απαράδεκτα, ενώ αντίθετα η εκτύπωση με pigment μελάνι και σε διάστημα τετραπλάσιο (340 ημέρες) δεν εμφανίζει έντονο ξεθώριασμα.

 


Λεπτομέρεια σκαναρισμένη
σε υψηλή ανάλυση

 

 


 

 

Δείτε σε σύγκριση τη διαφορά μεταξύ του pigment μελανιού και του "κανονικού" dye. Αντίστοιχο τεστ έχει γινει σε φωτογραφία τυπωμένη με dye μελάνι.

Τα pigment μελάνια, γενικά, αποδίδουν λιγότερο έντονα χρώματα. Όμως σωστός συνδυασμός καλής ποιότητας μελανιών και χαρτιού που να ταιριάζει, μπορούν να γίνουν εκτυπώσεις που να μην διαφέρουν αισθητά από αυτές με το dye μελάνι. Έτσι πετυχαίνει κανείς και ανεξίτηλες εκτυπώσεις στο χρόνο και το φως, που μπορούν να αντέχουν μερικές δεκαετίες, αλλά και καλής ποιότητας εκτυπώσεις. Δείτε συγκεκριμένες μετρήσες.