Τα ink cartridge που χρησιμοποιούνται στους γνωστότερους εκτυπωτές ΗΡ
Δείτε εδώ για να βρείτε τα μελάνια που δέχεται ο εκτυπωτής σας.

 

Region
Μαύρο
Μαύρο
1/4 χωρ.
Έγχρωμο
Έγχρωμο
1/4 χωρ.
Europe
350xl
350
351xl
351
 

25ml
860 pages

4,5ml
175 pages
14ml
580 pages
3,5ml
170 pages

 

Region
Μαύρο
Μαύρο
1/4 χωρ.
Έγχρωμο
Έγχρωμο
1/4 χωρ.
Europe
 

12ml
600 pages

4ml
200 pages
11ml
440 pages
4ml
165 pages

 

Region
Μαύρο
Μαύρο
1/4 χωρ.
Έγχρωμο
Έγχρωμο
1/4 χωρ.
Europe
-
 

14ml
700 pages

4ml
200 pages
9ml
360 pages
.

Οι χωρητικότητες όπως τις αναφέρει η ΗΡ

 

 

Region
Έγχρωμα
Μαύρο
μεγ. χωρ.
Europe

363 cartridges
# 363

363 high capacity black
America
cyan, magenta, yellow, photo cyan, photo magenta
# 02
high capacity black
Australia
177
# 177
high capacity black
Asia
801
# 801
high capacity black
 

Μέση χωρητικότητα 5ml

17ml

Υπάρχει διαφορετική σειρά για 4 περιοχές του πλανήτη.
Π.χ. 363 cyan και 02 cyan είναι όμοια, διαφέρουν στο chip.

 

 

Region
Μαύρο
Μαύρο
μισής χωρητικότητας

Μαύρο
1/4 χωρ.

Έγχρωμο
Έγχρωμο
μισής χωρ.
Έγχρωμο
1/4 χωρ.
Photo
Γκρι
America
96
94
98
92
97
95
93
99
100
Australia
130
131
Δεν υπάρχει
129
135
134
136
Europe
339
338
337
336
344
343
342
348
100
Asia
Δεν υπάρχει
?
?
?
 
21ml
11ml
11ml
5ml
14ml
7ml
5ml
13ml
15ml

Η ΗΡ επέλεξε στη σειρά αυτή να διαθέτει διαφορετικό κωδικό για 4 περιοχές του πλανήτη.

 

Η παλιότερη σειρά μελανιών της ΗΡ. Στη σειρά αυτή υπάρχουν εννιαίοι κωδικοί για όλες τις περιοχές,
παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές διαφορές στα 1/4 χωρητικότητας cartridge σε κάποιες χώρες

Μαύρο
Μαύρο
μισής χωρ.
Μαύρο
1/4 χωρ.
Έγχρωμο
Έγχρωμο
μισής χωρ.
Έγχρωμο
1/4 χωρ.
Photo
Γκρι
21ml
10ml
5ml
17ml
8ml
5ml
17ml
17ml

 

 

Τι θα πρέπει να ξέρετε για την επιλογή των κατάλληλων cartridge στους ΗΡ εκτυπωτές

Θα ονομάσω τα cartridge -άσχετα χωρητικότητας και κωδικού- σαν μαύρο, έγχρωμο, photo και γκρί.

 • Κάθε εκτυπωτής ΗΡ συνοδεύεται με συνήθως δύο μελάνια που βρίσκονται στην αρχική τους συσκευασία. Αυτοί οι κωδικοί δεν είναι απαραίτητα τα μέγιστης χωρητικότητας μελάνια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον εκτυπωτή σας, γι' αυτό συμβουλευτείτε το manual.
 • Για λόγους κατανάλωσης/οικονομίας αποφύγετε τη χρήση των photo cartridge. Γενικά δεν βελτιώνουν αισθητά την απόδοση της εκτύπωσης φωτογραφιών σε photo glossy χαρτί (για plain paper δεν το συζητάμε...).
 • Οι περισσότεροι ΗΡ εκτυπωτές μπορούν να δουλέψουν και με μόνο ένα cartridge τοποθετημένο στον εκτυπωτή. Σε αντίθεση με παλιότερης γενιάς εκτυπωτές που συνήθως απαιτούσαν και τα δύο cartridge, μαύρο και έγχρωμο, για να δουλέψουν.
  Αν π.χ. τοποθετηθεί μόνο το μαύρο cartridge o εκτυπωτής θα τυπώνει μόνο ασπρόμαυρα, χρησιμοποιώντας μόνο μαύρο μελάνι. Αν τοποθετηθεί μόνο το έγχρωμο τότε ο εκτυπωτής μπορεί να τυπώνει έγχρωμα, γκρι (με συνδυασμό των χρωμάτων) και επίσης μαύρο (το μαύρο θα πράγεται επίσης από το συνδυασμό των τριών χρωμάτων). Στην περίπτωση αυτή ο εκτυπωτής δεν δουλεύει οικονομικά και αποδοτικά στην εκτύπωση κειμένου. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί μόνο το photo (ή μόνο το γκρι) cartridge, αλλά δεν συνιστάται. Στην εκτύπωση κειμένου γίνεται εξαιρετικά αντιοικονομικός, ενώ στην εκτύπωση φωτογραφιών με το photo τα χρώματα δεν θα είναι έντονα.
 • Στους περισσότερους ΗΡ εκτυπωτές υπάρχουν δύο θέσεις τοποθέτησης cartirdge. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα μαύρο και έγχρωμο. Όμως αν κάποιος θέλει, μπορεί αντί μαύρο να βάλει στη θέση του το photo για καλύτερη απόδοση στις έγχρωμες εκτυπώσεις. Όμως εδώ να τονίσουμε ότι η κατανάλωση στις εκτυπώσεις κειμένου αυξάνει αρκετά. Και από την άλλη το photo cartridge, κατά τη γνώμη μου, δεν αυξάνει την ποιότητα εκτύπωσης, εκτός αν πρόκειται για ειδικό photo glossy χαρτί και χρησιμοποιείται η ανάλυση 4.800dpi. Αλλά ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση η διαφορά είναι ελάχιστη. Συνιστάται λοιπόν να μην χρησιμοποιείται καθόλου το photo cartridge.
 • Τα κάπως ακριβότερα μοντέλα ΗΡ εκτυπωτών, έχουν τρεις θέσεις τοποθέτησης cartridge. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα μαύρο, έγχρωμο και photo. Μπορεί όμως ο εκτυπωτής να δουλέψει και με μόνο δύο, ή και με μόνο ένα cartridge. Και σ' αυτή την περίπτωση συνιστάται χρήση των μαύρου και έγχρωμου μόνο.
 • Το γκρι cartridge μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση του μαύρου. Στην περίπτωση αυτή, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες τυπώνονται με σωστότερη απόδοση των γκρι τόνων. Στους εκτυπωτές με τρεις θέσεις για cartridge, χρησιμοποιώντας τα γκρι, έγχρωμο και photo ο εκτυπωτής γίνεται οκτάχρωμος (3 γκρί χρώματα, 3 έγχρωμα, 3 photo, -1 κοινό μαύρο στα γκρι και photo cartridge).
 • To photo cartridge στους εκτυπωτές δύο θέσεων τοποθετείται στη θέση του μαύρου, ενώ στους εκτυπωτές τριών θέσεων μπορεί να τοποθετηθεί στην τρίτη ανεξάρτητη θέση ή στη θέση του μαύρου.
 • Σε πολλά μοντέλα εκτυπωτών, περιλαμβάνεται στην αρχική συσκευασία photo cartridge. Συνιστάται να το αλλάζετε με μαύρο στην πρώτη αντικατάσταση μελανιών.
  Επίσης πολύ συχνά το ένα ή και τα δύο cartridge που περιλαμβάνονται στην αρχική συσκευασία είναι μισής χωρητικότητας. Συνιστάται, αν ο εκτυπωτής μπορεί να δουλέψει και με τα κανονικής χωρητικότητας, να χρησιμοποιούνται αυτά. Εκτός την περίπτωση που τα ξαναγεμίζετε, τότε προτιμήστε τα μισής χωρητικότητας για χαμηλότερο κόστος αγοράς.
 • Ειδικά για τη σειρά 56-27-21-57-28-22-58-59: τα φθηνότερα μοντέλα εκτυπωτών δέχονται μόνο τα 27, 28, 58 cartridge, και δεν δουλεύεουν με τα 56, 57 αντίστοιχα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα 21, 22, όσοι εκτυπωτές δέχονται μόνο αυτά δεν μπορούν να δουλέψουν με τα μεγαλύτερης χωρητικότητας. Πριν οποιαδήποτε αλλαγή ενημερωθήτε από το manual του εκτυπωτή.

 

Γιατί μπορούν να γίνουν όλοι οι παραπάνω συνδυασμοί

Το μαύρο cartridge περιέχει μόνο ένα μελάνι μαύρου χρώματος.

Το έγχρωμο cartridge περιέχει τρία χρώματα, cyan, magenta και yellow. Ο συνδυασμός των τριών αυτών χρωμάτων παράγει οποιοδήποτε άλλο χρώμα, ή γκρί τόνο. Το μαύρο μπορεί να παραχθεί με συνδυασμό της μέγιστης ποσότητας από τα τρία βασικά χρώματα. Όμως όταν ο εκτυπωτής τυπώνει μαύρο μόνο με το έγχρωμο cartridge, τυπώνει πιο αργά και επίσης η κατανάλωση αυξάνει.

Το photo cartridge περιέχει πάλι τρία χρώματα, μαύρο, ανοιχτό cyan και ανοιχτό magenta. Με την πρόσθετη χρήση των ανοχτού cyan και magenta, μπορεί να γίνουν μικρότερες οι κουκκίδες εκτύπωσης στις ανοιχτόχρωμες περιοχές των φωτογραφιών. Όταν χρησιμοποιείται μόνο το photo για εκτύπωση μαύρου, καταναλώνεται μόνο το ένα από τα τρία χρώματα το μαύρο και έτσι η κατανάλωση γίνεται εξαιρετικά μεγάλη.

Το γκρι cartridge περιέχει επίσης τρία χρώματα, μαύρο, γκρι και ανοιχτό γκρι. Η χρήση του βελτιώνει εξαιρετικά την απόδοση ασπρόμαυρων φωτογραφιών. Ο λόγος είναι ότι αντί να χρησιμοποιηθεί ο συνδυασμός των cyan, magenta, yellow του έγχρωμου cartridge για παραγωγή γκρι, χρησιμοποιείται ατόφιο γκρι. Έτσι το γκρι είναι πραγματικό γκρι χωρίς τη γνωστή ελαφρή απόκλιση που συμβαίνει συνήθως με τη χρήση έγχρωμου μελανιού.