Ποιά μελάνια ονομάζουμε ορίτζιναλ, αναγομωμένα, ανακατασκευασμένα, συμβατά, μαϊμού

 

Ορίτζιναλ (original): ή αλλιώς ΟΕΜ (Original Equipment Manufacturer), τα μελάνια που κατασκευάζει η ίδια η εταιρεία κατασκευής του εκτυπωτή, με μη χρησιμοποιημένα υλικά.

Αναγομωμένα (refilled): το άδειο μελάνι ξαναγμεμισμένο.

Ανακατασκευασμένα (remanufactured): το άδειο μελάνι, καθαρισμένο εσωτερικά, ίσως και με αλλαγμένα εξαρτήματα αν αυτό είναι απαραίτητο, και τέλος ξαναγεμισμένο.

Σημ. Σε μερικές περιπτώσεις, το όριο μεταξύ ανακατασκευής και αναγόμωσης είναι δυσδιάκριτο. Μπορεί κάποιος να κάνει αναγόμωση ακολουθώντας 10 βήματα και άλλος μόνο 1 βήμα. Και στην απλή αναγόμωση πάντα χρειάζεται έστω μια μικρή προεργασία. Συνήθως για να ανεβάσει κάποιος το "κύρος" τα ονομάζει ανακατασκευασμένα.

Συμβατά (compatible): κατασκευασμένα από την αρχή αλλά όχι από την κατασκευάστρια εταιρεία του εκτυπωτή. Επίσης δεν χρησιμοποιούνται χρησιμοποιημένα υλικά.

Όμως ο όρος συμβατά, συνήθως χρησιμοποιείται -λάθος- και για τα αναγομωμένα.
Πραγματικά συμβατά laser υπάρχουν πολύ λίγα, ίσως και λιγότερο από 2% των συνολικών "συμβατών" laser cartridge που κυκλοφορούν στην αγορά. Επίσης συμβατά inkjet ΗΡ και Lexmark είναι επίσης σπανιότατα αφού είναι δύσκολο (υψηλού κόστους) να επενδύσει κάποιος στην κατασκευή της κεφαλής εκτύπωσης εξ' αρχής. Έτσι τα περισσότερα laser cartridge και τα περισσότερα ΗP/Lexmark inkjet cartridge δεν υπάρχουν σαν συμβατά αλλά σαν αναγομωμένα/ανακατασκευασμένα. Μόνο 2 εταιρείες στον κόσμο παράγουν συμβατά inkjet cartridge με ενσωματωμένη κεφαλή εκτύπωσης, και το ποσοστό τους στην ελληνική αγορά είναι μικρότερο από 1%.

Μαϊμού (counterfeit): Ανακατασκευασμένα ή συμβατά, συσκευασμένα σε συσκευασία όμοια με την ορίτζιναλ που πουλιούνται σαν ορίτζιναλ. Κοινώς απάτη... Κατασκευάζονται συνήθως στην Κίνα που δεν έχει νόμο για copyright και εκεί θεωρούνται νόμιμα. Μετά την εξαγωγή τους είναι παράνομα. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν αρκετά, συνήθως πουλιούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.