Καθαρισμός των κεφαλών στους εκτυπωτές Epson

Εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να καθαρίσετε τις κεφαλές ενός εκτυπωτή Epson. Όταν ένας εκτυπωτής Epson μείνει χωρίς ένα από τα cartridges για μια ώρα, το μελάνι αρχίζει να στεγνώνει και φράζει τα ακροφύσια εκτύπωσης. Το πρόβλημα ως εδώ λύνεται μετά από αρκετούς καθαρισμούς μέσω του προγράμματος του εκτυπωτή. Αν όμως ο εκτυπωτής μείνει χωρίς cartridge για μέρες ή μήνες τότε είναι απαραίτητο να αλλαχθούν ή να καθαριστούν οι κεφαλές εκτύπωσης που βρίσκονται μέσα στον εκτυπωτή. Οι οδηγίες αναφέρονται στον εκτυπωτή Epson Stylus Pro αλλά σε γενικές γραμμές είναι ίδιες για όλους τους άλλους εκτυπωτές της εταιρείας Epson.
Stylus Color
Θα χρειαστείτε:

Σταυροκατσάβιδο τύπου Phillips, 500ml διαλυτικό (70% ισοπροπυλική αλκοόλη - υπάρχει στα φαρμακεία), σύριγγα, λεπτό ελαστικό σωλήνα, σελοτέιπ, χαρτοπετσέτες.Βήμα 1. Ανοίξτε τον εκτυπωτή και ενώ οι κεφαλές βρίσκονται κάπου στο μέσον της διαδρομής βγάλτε την πρίζα ώστε να παραμείνουν εκεί. Αφαιρέστε τα cartridges από τον εκτυπωτή και με το σελοτέιπ καλύψτε τις τρύπες εξόδου στο κάτω μέρος.
 
Βήμα 2. Αφαιρέστε τα πλαστικά στα οπποία τοποθετούνται τα cartridges, είναι στερεωμένα με δύο βίδες στο μπροστά μέρος τους.


Υπάρχει ακόμα μια βίδα κάτω από το cartridge. Τα πλαστικά που τοποθετούνται τα cartridge αποτελούν ένα κομμάτι και τα δύο μαζί και συγκρατούνται επίσης από δύο πλαστικά άγγιστρα. Μετά την αφαίρεση των πλαστικών αυτών θα δείτε τις κεφαλές εκτύπωσης. Φαίνονται στην παρακάτω διπλανή φωτογραφία (η κεφαλή του μαύρου χρώμτατος έχει μισο-αφαιρεθεί).

 


Βήμα 3.  Αφαιρέστε το πλαστικό τροφοδότησης μελανιού από την πλακέτα με την κεφαλή εκτύπωσης. Στη φωτογραφία φαίνεται η πλακέτα με την κεφαλή εκτύπωσης. Το μαύρο πλαστικό είναι αυτό από το οποίο τροφοδοτείται η κεφαλή με μελάνι και πρέπει να αφαιρεθεί. Συγκρατείται με δύο βίδες.
 
Βήμα 4. Εδώ βλέπετε τις δύο κεφαλές αποσυναρμολογημένες και έτοιμες για καθάρισμα. 


 

Ξεπλύνετε το πλαστικό ξεχωριστά. Προσαρμόστε τον σωλήνα στη σύριγγα και στην τρύπα εισόδου του μελανιού στην κεφαλή. Χρησιμοποιώντας τη σύριγγα, τον πλαστικό σωλήνα και το διαλυτικό εφαρμόστε την παρακάτω διαδικασία. Πιέζετε το έμβολο της σύριγγας ώστε το διαλυτικό να εξέρχεται από τα ακροφύσια της κεφαλής. Μετά ρουφάτε με τη σύριγγα ώστε το διαλυτικό να επιστρέφει πίσω. Κάντε αυτή τη διαδικασία πολλές φορές. Κάντε το ίδιο και για την έγχρωμη κεφαλή και για τα τρία στόμια εισόδου του μελανιού.

Μετά τοποθετήστε την κεφαλή μέσα σε ένα πιατάκι που περιέχει διαλυτικό. Αφήστε για μια μέρα.

Βήμα 5.  Ξεπλύνετε με άφθονο νερό.  
 
Βήμα 6.  Επανατοποθετήστε τα εξαρτήματα που αφαιρέσατε στον εκτυπωτή. Μην ξεχάσετε τις δύο βίδες που συγκρατούν το πλαστικό εισαγωγής μελανιού πάνω στην πλακέτα της κεφαλής, αλλιώς όταν λειτουργήσετε τον εκτυπωτή θα τρέξει μελάνι στο εσωτερικό του!